Koristi za podjetja, ki izhajajo iz integriranega trajnostnostnega poročanja

Zanimanje podjetij za trajnostnostna poročila se iz leta v leto vedno bolj povečuje, saj vpliva na optimiziranje svojega poročanja, izboljšanje finančnih rezultatov in izboljšanje ugleda ter konkurenčnosti podjetja. Za vse organizacije ali podjetja je pomembno vedeti, da bo 1.1. 2025 nova direktiva poročanja o trajnostnosti pričakovana za velika podjetja z več kot 500 zaposlenimi že za poslovno leto 2024, za ostala velika podjetja za poslovno leto 2025 in za večino ostalih podjetij v javnem interesu za poslovno leto 2027*. Cilji nove direktive so zagotoviti zanesljive in primerljive informacije o trajnostnostnih praksah v podjetjih, ter sprejem obveznih standardov trajnostnostnega poročanja. Obenem pa je cilj vsakega trajnostnostnega poročanja, da podjetje pozitivno vpliva na okolje in družbo.

Eden bolj znanih kazalnikov po ESRS standardu je izračun ogljičnega odtisa podjetja. Ogljični odtis lahko izračunamo na podlagi standardnih faktorjev preračuna, koliko CO2 in drugih toplogrednih plinov nastane pri izgorevanju goriv ali drugem pridobivanju energije, npr. električne. Zelo zgoščeno povedano, je ogljični odtis količina ogljikovega dioksida, ki nastane pri proizvodnji določenega produkta, izvedbi storitev, procesa, ali organizacije. S tem ugotovimo, v kolikšni meri izbran proces prispeva k učinku tople grede. Evropska Unija je zato predstavila nov projekt, ki se imenuje ''Pripravljenih na 55'' in s tem zadala cilje, da bo do leta 2030 zmanjšala neto emisije toplogrednih plinov za vsaj 55%. Vsem pripravljavcem trajnostnostnih poročil bo najbolj ustrezal agilen integriran model obdelave trajnostnih podatkov, ki omogočajo učinkovito razumevanje in integracijo podatkov za izboljšanje učinkovitosti in zmanjšanje stroškov. Cilj le-tega je v ospredje postaviti izkoriščanje podatkov za optimizacijo svojih poslovnih procesov, izboljšati učinkovitost in konkurirati na trgu. Ključni element integriranega modela trajnostnostnega poročanja predstavlja programska oprema, ki v realnem času (sproti po knjiženju relevantnih podatkov) izračuna trajnostnostne kazalnike, ta zajema podatke in vrednosti kazalnikov v realnem času, prikaz lastne cene ter sočasna optimizacija lastne cene in okoljskih obremenitev. Primeri drugih prednosti (integriranega) trajnostnostnega poročanja so ugodnejši krediti, optimizacija  logistike in drugih poslovnih procesov ter povečana privlačnost za investicije.

Podjetje ali organizacija lahko z uvedbo trajnostnostnega poročanja in izračunom ogljičnega odtisa skozi integrirano podatkovno analizo prispevata k krepitvi blagovne znamke in ugleda podjetja, konkurenčnosti, optimizaciji dela, zmanjšanju stroškov uporabe, natančnejšemu vodenju izračunov ogljičnega odtisa in večjemu zadovoljstvu družbe ter pozitivnejšemu vplivu na okolje.

*Člen 5 in Izhodišče (27) direktive DIREKTIVA (EU) 2022/2464 EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA. Dostopno na:  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SL/TXT/?uri=CELEX%3A32022L2464

Ključne besede: Trajnostnostno poročanje, regulativa, ogljični odtis

Pripravljeno za Livarski vestnik Društva Livarjev Slovenije

Zeleni in digitalni pristop sta nujna, a potrebujeta pragmatičen pristop